Αξίζει να το δεις...

Μουσείο Σχολικής Ζωής

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα Σχολικό έτος 2011-2012 Επίσκεψη στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού "Ιουστινιανός"

Επίσκεψη στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού "Ιουστινιανός"

Στα Ν. Φλογητά, στο Παλιό Μετόχι, είδαμε... μάθαμε για τη συντήρηση των έργων τέχνης

Όλη τη σχολική χρονιά πήγαμε σε πολλά μουσεία, είδαμε εκθέματα αρχαία και βυζαντινά, θαυμάσαμε αγγεία, αγάλματα, εικόνες, ψηφιδωτά......

Ο αρχαϊκός κρατήρας, η ρωμαϊκή οινοχόη, ο βυζαντινός αμφορέας, όλα συναρμολογημένα, κομμάτι-κομμάτι σαν να είναι παζλ, παίρνουν την αρχική τους μορφή   και μας περιμένουν   στις προθήκες τους να τα γνωρίσουμε, να τα παρατηρήσουμε, να τα θαυμάσουμε.....

 


Και κάθε φορά φανταζόμαστε  το ταξίδι που έκανε το έκθεμα από τον αρχαιολογικό χώρο, την παλιά εκκλησία, το ρωμαϊκό ανάκτορο, από την ανασκαφή με την αγωνία και τη χαρά των αρχαιολόγων μέχρι να φτάσει στο μουσείο. Τι μεγάλο ταξίδι... πόση αναμονή στις αποθήκες και στα υπόγεια των μουσείων, μέχρι την έκθεσή του.

Όμως το πιο σημαντικό στάδιο, αυτό της συντήρησης, της αποκατάστασης του έργου τέχνης, μας ήταν τελείως άγνωστο.

Τη Δευτέρα 28 Μαΐου, ακολουθώντας τις «Ψηφίδες Βυζαντίου», όλες οι απορίες μας βρήκαν τις απαντήσεις τους, στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός», που βρίσκεται δίπλα μας, πολύ κοντά μας, στο Δήμο Νέας Προποντίδας, στα Ν. Φλογητά , στο παλιό Μετόχι.

Εκεί η 10η Εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων έχει εγκαταστημένα τρία Ανοιχτά Εργαστήρια Συντήρησης έργων τέχνης: αγγείων, Βυζαντινών εικόνων καθώς και το εργαστήριο συντήρησης χειρογράφων.

 

 

Οι μαθητές και μαθήτριες των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων με μεγάλη έκπληξη και πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν στιγμές από τη διαδικασία της συντήρησης ενός βυζαντινού αγγείου, είδαν να παρουσιάζονται τα αρχικά χρώματα μιας βυζαντινής εικόνας από το Άγιο Όρος, και να γίνεται η αποκατάσταση σε ένα χειρόγραφο..... και όλα αυτά με αργούς ρυθμούς, με απόλυτη ακρίβεια, με επισήμανση στην λεπτομέρεια, με επιστημονικό τρόπο και σύγχρονη τεχνολογία. 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερη αξία είχε αυτή η εκπαιδευτική μας επίσκεψη..!!!

Λύσαμε το μυστήριο της συντήρησης και αποκατάστασης των αντικειμένων, αλλάς πιο πολύ αναγνωρίσαμε την μεγάλη αξία της δουλείας του συντηρητή έργων τέχνης.

 

Λίγη ιστορία

      Ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Ιουστινιανός Α΄ (527-565) βοήθησε όσο κανείς άλλος την άμυνα και την ασφάλεια της χερσονήσου της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική με την κατασκευή ενός διατειχίσματος στην Κασσάνδρεια, η οποία ιδρύθηκε το 316 π.Χ. στη θέση της κατεστραμμένης από τον Φίλιππο Β΄ αρχαίας Ποτίδαιας. Το οχυρωματικό αυτό έργο προσγράφεται από τον ιστορικό της εποχής Προκόπιο μεταξύ των μεγάλων έργων του Ιουστινιανού. Η ανέγερση του τείχους, συνολικού μήκους 1.200 μέτρων περίπου με 21 ορθογώνιους οχυρωματικούς πύργους έγινε προφανώς στη θέση και σε αντικατάσταση παλαιοτέρων οχυρώσεων που είχαν εν τω μεταξύ καταστραφεί. Τα κατάλοιπα του διατειχίσματος διατηρούνται σήμερα κατά μήκος της σύγχρονης διώρυγας της Ποτίδαιας. Με κριτήριο τη σημασία της πολιτικής του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την περιοχή της Χαλκιδικής, επιλέχτηκε το όνομά του στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής που βρίσκεται στα Ν. Φλογητά.

 

 

 

 

http://dim-simantr.chal.sch.gr/autosch/joomla15/images/LOGO%20SXOLEIO.jpg

     1922 LOGO ISTOSEL

 SHMANTRON 1821-MIKRO LOGO SHMAIA

Αναζήτηση

Η ώρα είναι:

Ο Καιρός

O καιρός σήμερα