Αρχική σελίδα Με μια ματιά...

Με μια ματιά...

Η Κυρα-Σαρακοστή του σχολείου μας

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γι΄αυτό η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή είναι μια γυναίκα με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Καλή Σαρακοστή...!!!

Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

3 IERAR PALIA 1896Τρίτη 30 Ιανουαρίου, επίσημος μαθητικός εκκλησιασμός, στον ιερό ναό Δώδεκα Αποστόλων.
Ο Σύλλογος Γονέων και η Εκκλησιαστική Επιτροπή προσκαλεί όλους τους ενορίτες στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη γιορτή της Ορθοδοξίας και της παιδείας.
Αποχώρηση μαθητών από το προαύλιο της εκκλησίας, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαίτων Ιωάννη Μαυρόποδα (1000-1070), επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου (1000-1055). Η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως γιορτή των γραμμάτων και της παιδείας καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


 

Άνοιξε το Τριώδιο

Image result for τριώδιοRelated image

 

Στα βήματα του Αϊ-Βασίλη...!!!

HO HO HO 2017

XRONIA POLLA 22-12-2017 1

 

Καλές γιορτές...!!!!

Περισσότερα Άρθρα...

http://dim-simantr.chal.sch.gr/autosch/joomla15/images/LOGO%20SXOLEIO.jpg

Αναζήτηση

Η ώρα είναι:

Ο Καιρός

O καιρός σήμερα