Αξίζει να το δεις...

Μουσείο Σχολικής Ζωής

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα Με μια ματιά... Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Στις 31 Ιανουαρίου, το Υπουργείο ανοίγει τις πύλες του για το σχολείο μας...

Το Διοικητήριο Ένα κτήριο - σύμβολο της πόλης.

 Ένα από τα πιο ιστορικά, νεοκλασικά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι το Διοικητήριο. Ένα κτίσμα με πολλούς συμβολισμούς και μεγάλη ιστορία Βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Η ιστορία του κτηρίου
Το Διοικητήριο Θεσσαλονίκης είναι χτισμένο στην ίδια περιοχή όπου βρισκόταν το παλιότερο οθωμανικό κονάκι, το οποίο είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια των βυζαντινών ανακτόρων. Το επιβλητικό κτήριο χτίστηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, σε εκλεκτικιστικό ρυθμό, τον οποίο εφάρμοζε σε όλα τα δημόσια κτήρια που έχτισε στην πόλη (παλιά Φιλοσοφική Σχολή, στρατηγείο Γ? Σώματος Στρατού κ.ά.).

Αρχικά το κτήριο ήταν τριώροφο και αποτελούσε έδρα του Τούρκου περιφερειάρχη (βαλή) της Θεσσαλονίκης και δημόσιων υπηρεσιών του οθωμανικού κράτους.Το 1907 το Διοικητήριο φιλοξένησε την τουρκική Νομική Σχολή, ενώ σ? αυτό κατέλυσε ο σουλτάνος Μεχμέτ Ρεσάτ το 1911, όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη.

 

Στο κτήριο αυτό υπογράφηκε από τον Τούρκο αρχιστράτηγο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912, Χασάν Ταξίν πασά, η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, στις 26 Οκτωβρίου 1912. Μετά την απελευθέρωση, στέγασε τις υπηρεσίες της Γενικής Διοίκησης. Στη διάρκεια της φοβερής πυρκαγιάς του 1917, το Διοικητήριο παρέμεινε ανέπαφο από τη φωτιά, αν και ο περιβάλλων χώρος του μνημείου καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα. Ο τέταρτος όροφος του κτηρίου με το νεοκλασικό αέτωμα προστέθηκε το 1955.

περισσότερα στις 31 Ιανουαρίου...

 

http://dim-simantr.chal.sch.gr/autosch/joomla15/images/LOGO%20SXOLEIO.jpg

     1922 LOGO ISTOSEL

 SHMANTRON 1821-MIKRO LOGO SHMAIA

Αναζήτηση

Η ώρα είναι:

Ο Καιρός

O καιρός σήμερα