Αξίζει να το δεις...

Μουσείο Σχολικής Ζωής

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (Προ.Θε.Συ.)

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (Προ.Θε.Συ.)

PROTHESY ORAMA -AFISA

Εφαρμογή του συστήματος

Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΠροΘεΣυ) στο σχολείο μας

Το σχολείο μας αποφάσισε από τον Δεκέμβριο του 2022 να συμμετάσχει στην εφαρμογή του συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΠροΘεΣυ). Το συγκεκριμένο σύστημα επιδιώκει τη δημιουργία και διατήρηση θετικού και ασφαλούς κλίματος στη σχολική μονάδα με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της μαθησιακής και κοινωνικής επίδοσης όλων των μαθητών.

Το σύστημα ΠροΘεΣυ έχει εφαρμοστεί συστηματικά σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια με θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της μαθητικής συμπεριφοράς και του σχολικού κλίματος. Η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος αυτού αποτελεί μια συνεχής εξελικτική διαδικασία. Το διδακτικό προσωπικό συνεργάζεται με ΣΕΕ κ. Πέτρο Κλιάπη, επιστημονικό υπεύθυνο της δράσης αυτής και τη ΣΕΕ κα. Γεωργία Δούβλη.

Αφορά ΟΛΟΥΣ (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, διοίκηση, βοηθητικό προσωπικό, επισκέπτες), όσοι εμπλέκονται σε μια σχολική μονάδα. Στηρίζεται σε ερευνητικά αποτελέσματα τουλάχιστον δύο δεκαετιών με εκπαιδευτικές εφαρμογές σε ΗΠΑ, Νορβηγία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, κτλ. Στην ξένη επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρεται ως «Positive Behavior Supports and Interventions» (PBIS).

Σκοπός του συστήματος ΠροΘεΣυ είναι η προώθηση και η ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς των μαθητών μας μέσω της ανάπτυξης ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Για το πρώτο στάδιο του συστήματος, το σχολείο μας έχει θέσει ως στόχο τα παιδιά να καλλιεργήσουν τρεις βασικές αξίες: τον σεβασμό, την υπευθυνότητα και την ασφάλεια σε κάθε σχολικό χώρο (τάξεις, αυλή). Η κάθε αξία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο αναμενόμενων συμπεριφορών σε κάθε χώρο και οι μαθητές μας χρειάζεται να τις διδαχτούν και να τις  εφαρμόζουν.

Το σύστημα ΠροΘεΣυ στηρίζεται στην αρχή πως αυτές οι αξίες και οι αναμενόμενες συμπεριφορές διδάσκονται ξεκάθαρα και συχνά. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου έχει ήδη ξεκινήσει τη διδασκαλία των τριών αξιών για το σχολικό χώρο της τάξης και της αυλής μέσα από εξειδικευμένα μαθήματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Μέσα από τη διδασκαλία των αξιών αυτών στόχος μας είναι τα παιδιά να δείχνουν σε καθημερινή βάση σεβασμό, υπευθυνότητα και ασφάλεια στην τάξη και στην αυλή κι έτσι να προάγουμε ένα θετικό κλίμα στο περιβάλλον του σχολείου.

Όραμα Σχολείου
Δημιουργούμε ένα χαρούμενο σχολείο όπου όλοι απολαμβάνουμε τη διαδικασία της μάθησης και γινόμαστε καλύτεροι.

Αξίες Σχολείου
Σεβασμός  -  Υπευθυνότητα  -  Ασφάλεια

Γενικοί Στόχοι Σχολείου (Επιδιωκόμενα Αποτελέσματα)
1. Μείωση προβλημάτων συμπεριφοράς
2. Αύξηση θετικής συμπεριφοράς
3. Βελτίωση σχολικού κλίματος





http://dim-simantr.chal.sch.gr/autosch/joomla15/images/LOGO%20SXOLEIO.jpg

     1922 LOGO ISTOSEL

 SHMANTRON 1821-MIKRO LOGO SHMAIA

Αναζήτηση

Η ώρα είναι:

Ο Καιρός

O καιρός σήμερα