Το δικαίωμα της διαφορετικότητας
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) προσέγγισαν την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από παιχνίδια, θεατρικές τεχνικές, εικαστικές δημιουργίες, προβολή βίντεο και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα της αποδοχής του διαφορετικού ως μέσου για την ομαλή συνύπαρξη της ανθρώπινης κοινότητας. Οι δράσεις σχεδιάστηκαν από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Νικολέτα Κατσίκη ΠΕ71 και Ειρήνη Ζώη ΠΕ91.01 (θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός) και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Στις δράσεις συμμετείχαν όλα τα τμήματα του σχολείου.
Η θεατρική προσέγγιση της έννοιας της διαφορετικότητας έγινε με τη χρήση τεχνικών Εκπαιδευτικού Δράματος (π.χ. δυναμικές εικόνες, ανίχνευση σκέψης, δημιουργία σκηνών). Με ερέθισμα το θεατρικό κείμενο για παιδιά « Ο Ειρηνοποιός» του David Holman, οι μαθητές μπήκαν σε ρόλους, διερεύνησαν το θέμα της διαφορετικότητας, διαπραγματεύθηκαν το νόημα της έννοιας της αποδοχής, προβληματίστηκαν, πήραν αποφάσεις και αναστοχάστηκαν. Βασικό ερώτημα της διερεύνησής τους ήταν τι σημαίνει να είναι κανείς διαφορετικός και υποερωτήματα τα ακόλουθα:
- Ποια στοιχεία διαφοροποιούν/ενώνουν τους ανθρώπους;
- Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους;
- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αρμονική συνύπαρξη;
Οι μαθητές αξιοποιώντας τη θεατρική φόρμα και συνδυάζοντας τη συναισθηματική εμπλοκή με τη νοητική επεξεργασία εκφράστηκαν σωματικά, απελευθέρωσαν το συναισθηματικό τους κόσμο, βίωσαν μια συλλογική εμπειρία, συνεργάστηκαν, επικοινώνησαν, διασκέδασαν, δημιούργησαν.
Ευχαριστούμε πολύ την θεατρολόγο μας, κα Ειρήνη Ζώη, που ακούραστα και εφάνταστα ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, καθώς και την ειδική παιδαγωγό του σχολείου μας, κα Νικολέτα Κατσίκη, που με πρωτότυπες δραστηριότητες κινητοποίησε όλους μας στο δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί και ισότιμοι.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|