Αξίζει να το δεις...

Μουσείο Σχολικής Ζωής

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα Συμβαίνει στο μουσείο... Δελτίο Τύπου: Μουσείο Σχολικής Ζωής

Δελτίο Τύπου: Μουσείο Σχολικής Ζωής

MOYSEIO LOGO 1 HMER 2015

Η ιστορία του σχολείου μας & των μαθητικών μας χρόνων

Ένα ταξίδι στα μαθητικά χρόνια των παλιότερων γενιών.

Στο διάδρομο του παλιού διδακτηρίου στήθηκε το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων, που από το 1925 έχει την ίδρυσή του, ως Δημοτικό Σχολείο Καρκάρας

Το μουσείο αυτό οργανώθηκε με πολύ δουλειά και μεράκι από το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων, κατά το σχολικό έτος 2014-2015, με ημερομηνία εγκαινίων 3/6/2015.

MOYSEIO 7

MOYSEIO 9Το Μουσείο θέλει να ταξιδέψει όλους τους παλαιότερους στα αξέχαστα σχολικά μας χρόνια και να δείξει στους νεότερους και στους σημερινούς μαθητές την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, μέσα από τα βιβλία, τα τετράδια και τα θρανία, στα οποία μαθήτευσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

MOYSEIO 5

Πάνω στo διθέσιo, πράσινo, ξύλινo θρανίo βρίσκονται τετράδια, γόμες και μολύβια. Ένα αριθμητήριο, μια ξεθωριασμένη υδρόγειο σφαίρα και πάνω στην έδρα του δασκάλου το μαθητολόγιο του 1924 και το παλιό κουδούνι.

MOYSEIO

Και πολλά πολλά βιβλία?.. Ψυχολογίας, Διδακτικής, Οδηγός Δημοδιδασκάλου, σπάνιες εκδόσεις από το 1924 και μετά. Περίοδος προσφυγικής εγκατάστασης, μεσοπολέμου, κατοχής, απελευθέρωσης..,, οι δεκαετίες του 1930?, ?50?, και ?70 αποτυπώνονται στο αρχειακό σχολικό υλικό, στα χειρόγραφα μαθητών και δασκάλων, στον έντυπο εκπαιδευτικό τύπο της εποχής. Σπάνια Δελτία του «ΈΡΜΗ» από το 1930, «Η Ιστορία της Παιδαγωγικής» του 1927, «Η Νεοελληνική Γραμματική της δημοτικής» του 1941, ο «Φαουστ» του Γκαίτε και «ο Αιμίλιος ή Περί Αγωγής» του Ρουσσώ, σε εκδόσεις του 1924.

MOYSEIO 1 MOYSEIO 4

MOYSEIO 2 MOYSEIO 3

Και εκτός από βιβλία, υπάρχουν μαθητικοί έλεγχοι, εκθέσεις διευθυντών και επιθεωρητών, αποφάσεις διδακτικού προσωπικού, μαθητολόγιο της νυχτερινής σχολής, χάρτες, εικονογραφημένο εποπτικό υλικό, όργανα φυσικής, παλιές μηχανές εκτύπωσης και προβολής, σφραγίδες, μια σχολική ποδιά, τετράδια και κασετίνες.

MOYSEIO 6

Πρωτοποριακή για την εποχή της, παρουσιάζεται σε χειρόγραφες σελίδες η αλληλογραφία των μαθητών του 1956 με μαθητές από την Παλαιόχωρα, την Ν. Φώκαια, την Αρναία?. Η επικοινωνία, το Ανοικτό Σχολείο, και τα Δίκτυα Σχολείων εκκολάπτονται στο Σχολείο μας από τόσο παλιά??

Όλα αυτά, τα μικρά και μεγάλα εκθέματα μαζί με φωτογραφικό υλικό από προσωπικά και οικογενειακά αρχεία πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς αποφοίτων του σχολείου, συνθέτουν όψεις της σχολικής καθημερινότητας στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα και μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια πληρέστερη εικόνα της σχολικής ζωής του παρελθόντος.

Βέβαια το μουσείο αποδίδει τιμή και μνήμη στους δωρητές του, στους Σημαντρινούς ομογενείς της Αμερικής, που με χρήματα τους έγινε η ανέγερση του παλιού διδακτηρίου, του σχολικού περιβόλου και της παλιάς βρύσης. Τα πορτρέτα των τριών ανδρών,  Σάββα Σαββίδη, Ορέστη Αϊβάτογλου και Αυξέντιου Εδιάρογλου, εκθέτονται σε καινούργιες κορνίζες στον προθάλαμο του Μουσείου.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων έγινε για να μη χαθούν τα πολύτιμα αυτά αρχεία, για να μπορέσουμε να αναψηλαφήσουμε την ιστορία τους και συνάμα την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, του τόπου μας και φυσικά τα δικά μας παιδικά χρόνια.

MOYSEIO 10

Για τη συνέχεια, προγραμματίζονται Σχέδια Δράσεις και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που θα εμπλέκουν τα μουσειακά εκθέματα στη σχολική ζωή των μαθητών μας, αναζητώντας πάνω στην ιστορική γραμμή του σχολείου τη συνέχεια και την εξέλιξη της διδακτικής πράξης, του σχολικού βιβλίου, του παραμυθιού, της τεχνολογίας, της σχολικής μας ζωής?.. .

Καλούμε όλα τα σχολεία της Χαλκιδικής να εκθέσουν τη δική τους ιστορία, ώστε όλοι μαζί να συνθέσουμε την ιστορία της σχολικής κοινότητας της Χαλκιδικής.

Η Διευθύντρια του σχολείου

Καλλιόπη Γ. Μετζίκη

LOGO MOYSEIO 2  HMER 2015



http://dim-simantr.chal.sch.gr/autosch/joomla15/images/LOGO%20SXOLEIO.jpg

     1922 LOGO ISTOSEL

 SHMANTRON 1821-MIKRO LOGO SHMAIA

Αναζήτηση

Η ώρα είναι:

Ο Καιρός

O καιρός σήμερα